Tuesday, 11 March 2014

#Part 2 : Ulangtahun Kelahiran

ASSALAMUALAIKUM


aku paling malas nak mengupdate blog sebenarnya, baru la aku faham kenapa harga novel/bahan rujukan mahal, kenapa org sastera kekadang dia gila ( kang tak pepasal kena baling ngan buku satgi, huhuhu ).sebab dorang nak memikir untuk ayat tak kira lah dalam karya dia ke apa memang mengundang perasaan sakit jiwa yg teramat sangat .aku pon sedang mengalaminya sekarang. takyah merepeklah syuk , ko punya entry bukan boleh dpt sejuta ringgit pon , karang cam bebiasa sudah . oke back to the topic .intro pon dah buat org mabuk je baca . kekadang menyesal buat part 1 sebelum ni kan kena sambung balik part 2 plak , tapi related ke tak aku pon tak bape nak tahu , yg aku tahu tangan ni dengan lajunya menaip bersama fikiran aku pon duk melaju nak cerita apa yang ada dalam fikiran aku skrg ni .
so dalam part 1 aku cite pasal kisah lepas about aku punya besday la kan . so kali ni aku nak citer sal present aku punya besday , walaupon dh lepas 3 hari lalu kalau ikut date entry ni la .yang pasal aku bagi korang baca bila tu belakang cite. abaikan sajerr . hakikatnya malu sebab duk bagi org baca kisah basi waktu lelepas . ape keteruk bahasa melayu kau , abaikan kesalahan tatabahasa itu .haha . so pekejadahnya aku nak cite ngan tajuk entry rini ulangtahun kelahiran ? tajuk pun ala cam lapuk lapuk je kan , macam cite dia jugak .haha . apa apa je lah . nak dijadikan cerita ,


*MENJENGAH 3 HARI LEPAS 


tanpa aku perlu bagi explaination pon dah tau 3 hari lepas tu aku punya besday la ,besday boy punya besday . malas tak malas cam keldai harini baru nak update , yelah sempat 2 ke 3 hari ko nak berpoya poya ngan family and membe membe untuk celebration besday kau memang wajibul ghunnah la kau baru nak update rini kan syuk ? *tetibe termarah diri sendiri . haha . pada malam kejadian tuh aku pegi danau kota , abang aku dia nak beli jam tangan untuk aku katanya for aku punya besday dan apa saja yg aku nak la kononnya , nampak sangat permainan dia kat situ , sebab kalau aku jenjalan kat situ mmg tkde apa yg menarik minat aku pon . benda sama je , sampai aku sendiri bercadang nak bukak funfair sendiri ke ape situ , baru meriah sikit ,ni hape pon takde . bagi aku org gi sana ni yg nak dating ngan cuci mata je ada , barang nak beli ? jangan nak mimpi . paling laku pon gerai makanan , baju ngan kasut tu , boleh la. tapi bergantung jugak. bukan aku yg meniaga sana so aku tak tahu la . dalam fikiran aku satu je, dah get ready nak terima wish . tunggu orang wish . sedar sedar masa jenjalan sebelum pukul 12 lagi menjengah ke 9 mac, ramai dah wish , but ditwitter je lah dulu . muka terkinja kinja and excited bila org wish cam batak je , tapi aku peduli apa, ada kisah ? memang aku suka org wish . RT RT RT , Tulah aku lakukan sampai org yg fikir aku menyemakkan TL dia automatik akan UNFOLLOW aku tanpa budi bicara ,kejam ko mmg kejam , aku tau sape tu aku rejam dia tanpa sebarang belas kasihan . haha .


THANK YOU !!

so thank you kepada sesapa yang wish kat aku memalam tu , sampai tak hingat jari aku nak FAV and RT , nak tunggu membe baik wish halamak aih , bapak lamanya . so most membe alam maya yg duk havoc wish dulu , nak tunggu kawan karib wish alamat pishang la lelama kat situ . lepas kul 12 tengah malam baru ade membe baik dan membe lama wish , bapak batak nak tunggu dorang wish , aku ape pedulik , aku nak jugak ! sambil buat muka tak bersalah . dorang yg kenal aku kena wish oke , yg tak bape nak kenal tak kisah pon , haha . gampang ! jahat giler .



so esoknya aku raikan dengan family plak , dapat la sedebik kek yg sedap , aku ngan family aku duk raikan dekat klcc . sebab tu paling dekat ngan rumah setakat ni la kononnya . haha . kitorang sambut dekat pizza hutz klcc , sebelum melantak kek , aku makan dulu spaghetti and dessert fav aku . ni dia !



SPAGHETTI
DESSERT


CELEBRATING MOMENTS..



 muka keletihan sebenarnya , tapi gagahkan juga bergambar demi untuk blog , oke over sangat gedik , siyes gegedik . malas nak layan . sebab dekat pizza keadaan chaos sgt kitorang pindah gi rotiboy supaya keadaan kat situ kitorang leh buat ona plak . haha . ini lebih memang lebih !!



ni kek yang aku cakap tu ,harga dia bukan main mahal bak kata abang aku , padahal kecik cinonet je . thank to my bro buying me this cake . im lovin it  , parapapapapaa ..haha






ni belum pasang lilin , masa tu tak terbakar lagi , nak tangkap gambar kek ni pon separuh memory phone hilang nak amik gambar cantik, padahal sama je ceni gak gaya dia .







ni aku malas nak cerita apa aku buat, yang aku pelik cahaya dia punya melampau lampau , cahaya kegembiraan mungkin , ke cahaya keimanan ? ok tkde kena mengena . 










Satu yang aku sedih masa ketika ini kala hari ulangtahun aku , dan pada masa tu satu insiden menyedihkan berlaku , kehilangan #MH370 yang menjadi tanda tanya kepada dunia, apa yg aku boleh cakap, doa mengiringi disegenap waktu agar proses pencarian dapat dilakukan dengan petunjuk Allah swt dan berkah doa .


DIKALA DUKA DAN DIKALA KAU GEMBIRA



and the last moment yang paling tak boleh blah yang aku dapat hadiah besday . walaupun dalam hati memang nak, tapi mengenangkan aku dapat tu dah rasa cam gedik yg teramat kuasa kuda , malah melebihi kesengalan dalam diri , besar tua bangka ceni pon dapat hadiah lagi , tapi aku amat bersyukur for all the wishes and hadiah , thank my love  , my family and my friends for the presents . nak screenshot semua benda pasal wish kat fb , twitter , wechat , whatsapp , line dan bla bla satu entry pon tk habis , aku just amik mana ade aku capai je ni, bunyi cam gampang je . haha .

SEBELUM


SELEPAS


p/s : besday wish next year nak dua kali ganda banyak dari present tahun ni boleh ? haha , ni yang dinamakan tak sedar dek untung punya budak . haha . k bye . 



TWITTER    : @SYUKMUHAMAD
INSTAGRAM : SKULLDRAC
FACEBOOK  : SYUK MUHAMAD


Saturday, 8 March 2014

#Part 1 : bila dah besar

ASSALAMUALAIKUM...

bila masa cakap pasal umur umur ni aku memang sensitif sikit, kalau dapat ayat yg aku tkleh terima mmg automatik org tu kena sagat kat jalan raya. awas ok ! kalau masuk tahun ni genap la umur aku ke 23 aku menghabiskan sisa sisa kehidupan aku,tua tak tua kan? haha . pelbagai onak duri ku harungi, ku jejaki, ceh ayat konon sastera tapi sebenarnya macam ayat nak dapat tapak kasut saiz 12 for free je kan .bila aku menjengah kembali tahun tahun yg lepas aku pon pelik apa yg aku dah buat utk kehidupan aku ni. bila pikir balik rasa macam insan yg tk berguna pon ada. cuba dari kekecik start kau lahir pastu kumpul duit sehari singgit kan, dah lama sekarang kau dah pakai kete BMW bawak parent kau kehulur kehilir . ni umur sekarang pon masih duk bertempek duit mak bapak jugak . tapi skarg aku dh start cari duit sendiri , and setiap bulan aku akan bagi dorang. at least bagi , jgn tak bagi plak. nanti kau digelar anak derhaka or tak mengenang budi okey . jangan sedihkan kedua ibubapa kau .Motif aku berceramah bagai ?

Bila teringat pasal besday kan, mesti aku teringat masa kecik kecik masa semua benda sikit nak menangis nak melalak kalau tak dapat benda, aku pon tak faham kenapa kekecik dulu aku duk selalu merengek kat bapak aku nak menan (mainan).Tak kira la besday ke tak ke mesti aku nak jugak menatang tu, sampai rumah aku dulu digelar gudang menan . mak aku pon pening nak taruk mana menatang aku duk beli setiap minggu ade je menan baru .Yang kakak aku yg perempuan tkde plak dulu nak mintak beli patung barbie ke apa. mungkin dulu kakak aku ni hati kering masa kekecik, tkde unsur kanak kanak , maybe unsur keganasan. sebabnya semua menan aku diranapkan dan dirampas oleh kakak aku dan abang aku, rasa cam mangsa tak ? sadis rasa kalau jadi bebudak tapi jadi mangsa buli org dewasa tau ?

kengkadang satu masa kau duk sibuk nak mintak hadiah kat org tk pepasal padahal tkde sape pon nak bagi kau hadiah, sebab unsur kesian ade gak la nak bagi kau hadiah , even family sendiri kenkadang sebulan sebelum besday pon kau dh sibuk nak claim hadiah , macam kau anak raja je nak itu ini . kengkadang setahun sebelum nak besday pon kau dh mintak hadiah tuk next besday dah . ni lagi advanced . sebelum nak dapat yg setahun tu hadiah penyepak ni bagi satgi .

nilah contoh model menan yg aku selalu dapat dari besday or aku sendiri melolong mintak sendirik . haha .




aku rasa benda ni paling common masa dedulu, kete dashing kuro ke macamana nak sebut tah , abang aku selalu men benda ni, aku plak sibuk melalak nak beli, time nak memasangnya tak reti, pass bantuan abang aku je dengan muka tak malunya .

ni lagi la , satu set dalam collection, semua hado , masa tulah aku rasa yg aku ni kekanak paling bahagia didunia kerana sebab parent yg kayo tapi anak yg derhaka mintak memacam  walaupun bendanya menan je pon, bukan yg real . 


yang paling latest masa aku darjah 6 ke cenggitu , aku dapat hadiah henpon ni, nokia apa dulu ni tah aku pon tak tau model ape, tapi yg syoknya ade lampu liplap kat badan dia, macam macam kaler. rasa cam kau pegang fireflies la kiranya, time org call or mesej time gegelap dia bercahaya bagai rasa ada di disko kejap, masa tu kau leh start gelek gelek bontot kat dinding dengan alunan irama dalam bilik sendiri , oke gampang, ini memalukan .

kalau nak tau itulah alkisah aku yg dulu bajet cam anak org kekaya dapat itu ini tapi hakikatnya mengikis harta mak bapak je keje, mmg la kan, org kata time kekecik nak pikir apa, tanggungjwab takde tergalas , sesukati menatang apa je ko nak buat, mintak itu ini . sampai masa rotan/cubit kau dpat sebab terlampau nakal yg tu no komen la. sape suh kau gila nak hadiah besday yang sakit plak kan .

selalunya bila kitorang satu family melepak masa hujung minggu ke masa cuti ke, Datin Hasnah akan mula bercerita sal kitorang kekecik, pada masa tu la mula semua menuding jari sesama sendiri .

"kaulah nakal! " kata abang aku .

"korang sama je dedua ,nakal nak mati" nyampuk kakak aku plak.

mak aku plak hanyak mengelengkan kepala tengok perangai anak dia dah besar cam budak budak lagi, kadang kadang , yg 5 org dalam satu rmah pon dah macam 20 org kat rumah . sampai jiran sebelah esoknya datang duk tanya ada buat kenduri ke malam tadi  risau tak jemput dia. haha . kelakar je rasa .

tapi mak aku cite masa dia nak bersalinkan aku, time tu tak cukup darah. so ade problem nak cari darah masa tu, nasib ada yg baik hati derma utk aku, aku rasa berterima kasih sgt kat org tu even aku sendiri tak tau siapa. parent aku plak tak gitaw sapa yg dermakan . rasa terkilan dan diperanak tirikan kata situ, apapon sampai ke hari ni aku selamat dan aku masih hidup seperti biasa , dah besar gajah dah pon. Alhamdulillah .

cakap pasal birthday ni, alamak hai baru masuk topik balik ,huhu .gila la ko ni syuk . dah memang tak masuk akal la kalau kau tkde pengalaman menarik masa besday kan , kena baling telur busuk sekali pon,even kena rawatan spa dgn tepung cap blue key ke mmg akan rasa mcm gampang gila je bila kena, tapi tu yg membuatkan rasa manis bila diingat ingat balik la . so kalau org ckap yg besday kau tu tk best nak mati ke apa ke, lantak dorang la kan. bukan life dorang pon nak amik port pon tah sapa sapa tah ade kenal ke tak mungkin diri kita ni .sepanjang masa aku besday dari dulu sampai sekarang la apa yg boleh aku ceritakan kat sini ;

kalau dari family sendirilah , of kos ade kiss bagai , dapat kek memacam perisa , hadiah semua .kalau nak cite banyak. so aku malas .biarlah antara family je tau,  haha .

kalau dari membe dan lain lain ,last aku terima yg paling havoc even dari pensyarah sendiri masa tahun lepas , masa gi kem dekat bentong , satu hari aku kena balun dengan dorang , dorang buat drama samarinda kat aku, marah , stress , seakan semuanya tak kena , aku didenda tanpa sebab kena panjat bukit sensorang tanpa kasut , masa tu lecak dan semua org tgok, masa atas bukit tu aku kena jerit jerit macam orang gila, ni semua pensyarah aku punya penangan , pensyarah Indonesia, nama dia Pak Arham , really nice person , dia merancang ngan membe aku prank semua ni , sampai aku nenangis . senior pon berpakat sekali , what the bad , but the sweetest besday ever , sampai bila tk cukup lagi aku kena prank lagi malam tu dengan Pak Dony plak , group aku ase sampai sekarang ranking no 1 tiptop lah , malam tu kena maki dalam kegelapan bersama group2 aku sebab ade masalah disiplin la kononnya .padahal tkde benda kitorang buat pon . aku macam lost , sedih siang tadi tak habis lagi . as group leader rase cm tak berguna . then masa aku nak lelah bertikam lidah exlain itu ini yg tkde apa apa pon berlaku utk masalah disiplin la apa la bersama senior jugak pensyarah , tetibe ade lilin datang , dalam kegelapan bersama lilin je lagu hapy besday dinyanyikan . masa tu aku sebak untuk kali kedua dalam hari yg sama . this is most sweetest one la . bagi akulah yg rasa , bagi korang yg baca ? mgkin akan rasa , what the ...?

dari someone past plak ,ade minah ni duk minat ngan aku pastu dia jahit buat anyaman sendiri kata koo buat hadiah ala ala kraftangan sendiri berbentuk hati , masa tu aku dah la blur , aku rasa masa tu tahun 2011 rasanya, nak bercinta ke apa rasa macam tkde perasaan bagai , hati masa tu kering sekering perigi di gurun sahara . minah ni dia bagi lah hadiah ni pada aku , bila aku bukak tu wangi yang amat baunya , sempat bersin dulu pastu pengsan , bangun balik pengsan balik kali dua , pastu dalam masa pengsan tu bersin .ok tak lawak .
aku cenanya alah bau wangi sgt . boleh buatkan aku bersih tanpa berikan signal. so kau kalau duduk depan aku wangi wangi sangat  , bersin sekali ke muka la dapatnya .

kalau kat matrik plak kenangan nak kena tepung dan sebagainya, aku sanggup nyorok bilik senior yg tak tau besday aku semalaman semata mata tak nak kena badi telor dan tepung , pagi tu aku balik bilik dorang bengang je semuaaa . haha . nak prank sgt kan ? hamik kau kena prank balik . semua mencuka ngan aku sehari sebab nyorok masa dorang nak sambut besday aku ngan benda busuk . kalau bagi kek ke takpe la jugak , leh buat makan , kalau tepung tu gaul ngan telur campur air sikit goreng jadi jemput jemput / cengkodok pon sedap wat makan dari kau duk memain cenggitu . stress masa besday kalau duduk dekat hostel ni kau tahu ? hahaha .

so nak jadikan cerita tu la sisa kehidupan aku yg dedulu masa aku besday , nak cerita lagi memang banyak , tapi nak cerita semua la kan sampai part 143 pon tk habis , aku memang tak suka buat entry berepisode sepanjang episode cerita sembilu . kang semua loya tak baca,  itu pon belum tentu ade org nak baca sebab bajet pepoyo je citer . last but not least , happy besday to me yg ke 23 tomorrow ,stay cute , smart , handsome , poyo and memacam lagilah . dah kegila apa wish sendiri , sape yg wish start pada malam ni bersama hashtag tu maceh bebanyak . terharu gila bila ade org ingat tarikh kita terberanak kan, eh ? diberanakkanlah . haih .

THANK YOU GUYS :D

p/s : mengenangkan masa besday dekat dengan kejadian kehilangan #MH370 membuatkan aku gembira dan sedih pada masa yg sama , semua yg berlaku ada hikmahnya, kita yg manusia hanya mampu berdoa utk kesejahteraan keluarga dan mangsa bagi insiden ini. menyedari kejadian ini buatkan aku sedar dalam bila bila masa nyawa kita boleh ditarik .

yang mana semua yg hidup pasti akan menemui ajal mereka . 





TWITTER    : @SYUKMUHAMAD
INSTAGRAM : SKULLDRAC
FACEBOOK  : SYUK MUHAMAD




Monday, 20 January 2014

Bakat bukan sekadar rupa

ASSALAMUALAIKUM


Nowadays laman laman sosial sekarang dah tak semeriah mcm cuti sekolah . Sebab masa cuti tu la sibuk dgn macam macam dapat buat . dengan aktiviti bersama rakan sekolah ,pergi melancong sana sini ngan family, yang kecik cinonet pandai nak berblogging , twitter , facebook dan bla bla bla , sampai setiap hari duk teringat nak karang entry apa kalau ade blog dan kalau twitter plak duk meroyan sibuk terpikir nak twit apa sama la ngan fb , mandi tk basah sebab sibuk nak post kat facebook " saya dah mandi" . Kalau dihimpun dalam satu masa semua nak buat sampai terberak pon jgn harap dpt buat , ye tak ? 
*angkat kening ala ala Kak Ziana Zain . Actually ade dua entry yg tk update sebelum ni , tapi masa tu aku memang malas tak hingat . Kalah malas unta kat padang pasir korang tahu . Laptop aku ritu kalau bole tgok macam kena kuarantin dlm beg laptop sampai ke tempoh rini . Aku kalau online selalu pakai handphone je . Malas nak perangkut laptop bawak kuar pastu buat hotspot . Dan dan jiran sebelah curi line sedar sedar kuota dh tinggal celah gigi je ( Alasan je padahal leh buat password )

Mesti korang tertanya apa kejadah ngan tajuk entry aku dengan aku ? Bakat bukan sekadar rupa? aku cenanya pon tak faham ape kaitan aku ngan dia , mak tiri ke adik sedara pon bukan . dan yang penting takde apa apa kaitan langsung . ok malas aku nak tengok muka korang yg duk ternganga dengan muka minta pelempang sedulang tu . Actually tajuk entry nak gitau tentang tentang ape apa yg aku boleh buat sebagai orang yg lahir pada tanggal 9/3/199X ni . Dalam kata erti yang lain "bakat terpendam" ( cakap macam ko sorang je ada bakat terpendam ) . Sebenarnya dia lebih kepada hobi orang ckap , tapi bagi aku semua tuh bakat . Sebab kesemua yg aku buat yg org kata hobi tu sebab bakat  , tapi yg penting membuahkan hasil . Sape nak buat hobi yg sia sia ? sape juga nak guna bakat untuk tiada pulangan ? ye tak ? *ayat nak over je . haha .


Sapa yang lahir bulan mac ? ok kita geng , selain dari bulan tu ? kita geng juga , geng gaduh bole ? haha . takdelah . geng juga . kita kan kawan kawan semua . Hi-Thousands sikit , banyak nak kena Hi nih . hehe . Sebelum tu meh intai sikit apa Rahsia Bulan Kelahiran mengikut kajian 25 tahun Dr. Fadzilah Kamsah untuk orang lahir bulan mac ni . Yang lain aku nak masukkan dalam ni banyak sangat . tak cukup space . So aku masukkan untuk bulan mac je oke . sapa nak tau bulan dia. gi cari sendiri . bersepah kat En/Cik Google .


MAC 

"Berpesonaliti yg menarik dan menawan, mudah didampingi, sgt pemalu dan pemendam rasa, sgt baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati, sgt sensitif pd perkataan yg dituturkan dan alam persekitaran, suka pada kedamaian, sgt peka kepada orang lain, sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat kepada org lain, tidak cepat marah dan sangat amanah, tahu balas budi dan tahu kenang budi, pemerhatian dan penilaian yg sangat tajam, kecenderungan utk berdendam jika tidak dikawal, suka berangan-angan, suka melancong, sgt manja dan suka diberi perhatian yg sangat tinggi, kelam kabut dalam memilih pasangan, suka dgn hiasan rumahtangga, punya bakat seni dalam bidang muzik, kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik, jgn terlalu moody. "

#BERGAMBAR


ok back to the topic , cakap sal bakat bakat dari tadi , tah apa apa kau nak cerita je kan , nampak macam semua dh ready nak campak kasut dan apa apa ada kat tgn sekarang dek kepoyoan yg berlaku sekarang . Nak citer satu persatu bakat or kegemaran memang bersepah , mati hidup semula segan tak mau nak citer . bukan apa . takut tkde sapa nak amik tau . kau bukan artis nak org tahu kan. kenkadang tgok artis pnya kehidupan lagi simple . org yg duk korek citer dia. kalau boleh dia lagi nak simpan black history life dia  zaman dedulu .  Actually tkde sape tahu yang aku ni cenanya suka amik gambar * sekarang bukan org dh tahu ke ?* . bukan suka amik gambar org . tapi suka gambar diambil oleh org . Bukan sebab ape, nak dipendekkan cerita tnpa aku tahu reason kisah yg aku duk melalut ni firstly gambar yg aku amik tu of course akan jadi koleksi peribadi sendiri .takde unsur unsur 18 sxgwxyyzz untuk tontonan kanak kanak bawah umur dan sebagainya .Tak kisah lah org nak ckap photogenik ke  , photogediks ke , sebab aku hnya simpan tok tontonan org rapat ngan aku je . yang tk kenal sah sah akan kutuk nak mati .

Ok sebenarnya habit ni bermula masa kekecik lagi time aku berhingus lagi . duk tak tau apa itu kamera , time flash keluar je duk pedih mata dek kena tgkap gmbr cam ala ala paparazi oleh nak tahu sape ? Ayah aku sendiri iaitu Dato Ishaaq . Dia yg slalu tangkap gambar aku time kekecik kat mana mana saja tk kiralah salin pampers ke , tidur ke , mandi ke ,nangis pon kena tangkap gambar . sampai adik beradik sendiri jeles duk tanya kenapa gambar aku pnya banyak album mengalah artis kau tau masa kekecik berbanding dorang yg ade 2 ke 3 keping gambar . Bak kata kakak aku " INI KES RASIS !!" . Kelakar rasanya bila teringat time dedulu .tapi sekarang semua nak selfie sendiri . ayah aku yg dlu suka ambik gmbr jadi tk suka bergambar . nak suruh dia bergambar , sejuta kali korg ajak belum tentu sudi . so then marilah tgok gmbar aku sempat snap dan masukkan dari album lama. tau la gmbar lama kan. so ko takyah nak komen kurang megapixels sangatlah . aku BOMM satlagi tanpa kiraan 1 2 3 . 


LOCATION : MY FULLHOUSE


 Aku suka gambar ni sebab gambar ni candid . Ayah aku memang jurufoto berjaya . 
I LOVE YOU DAD ❤ 



 satu lagi gambar yang mana Datin Hasnah duk citer aku suka tawaf rumah pakai cenggini masa kekecik . Dia cakap masa kecik aku dh pandai tawaf rumah . So takyah bawak kuar gi jenjalan .

LOCATION : PERAK DARUL RIDZUAN


 kalau tgok kat belakang tu perempuan duk tgok aku tuh sepupu aku, masa aku kekecik dia suka kacau aku .sebab dia kata aku comel sangat , mak akulah cakap cenggitu . kira cam peminat lah tuh kan . haha . 

LOCATION : MELAKA 

TADA !! 

Yang ni gambar sekarang , walaupun muka macam ambik gambar ala ala minta set pelempang laju laju, tapi ini la diri aku yg skrang  , berpuluh puluh tahun susah berlalu  acece . macam dh tua sangat je . Kiranya umur aku dh 20-an . so tkleh nak cm kekanak ribena lagi walaupun seluar kaler purple cam ala ala ribena  . ah apa aku pedulik . Trend katanya . haha .


#MELUKIS

Keduanya aku ni sgt suka melukis sejak dari kecik lagi . seingat aku start aku melukis guna lidi kat pasir sebab dedulu tkleh membazir kertas , kang datin hasnah murka sekali ngan kertas kertas and set crayon pelbagai kaler tuh masuk mulut kau kalau ko conteng sana sini . pernah aku conteng dinding rumah aku guna crayon .Datin hasnah punya murka dia sorok crayon tu dan hanya bagi aku time gi sekolah . and kat sekolah plak aku conteng dinding sekolah. ok yg tu melampau la. mmg tkde la kan . tah aku pon lupa . Disamping aku suka lukis potret skrg ni or komik . Yang aku boleh tunjuk pon benda lalu . kira pembawa rezeki la jugak time aku kat matrikulasi dpt no 1 masa aku join melukis komik nih. 



 Aku rasa cam pepoyo je masa lukis pebenda cam nih , tapi aku have fun . aku rasa benda ni dapat hilangkan stress or tension aku . so anytime aku dapat pensil or kertas putih kat depan aku . kertas tersebut akan bertukar coraknya .




Kalau blurr tk dapat baca or tgok tu sebenarnya dia ade 8 mukasurat , tapi bnyk sgt nak kena view nnt jadi pjg plak entry kali ni . So akan dtg aku bagi full episode kalau korg nak or aku buat citer lain . citer lama macam dah bosan kan . padahal korg tak baca lagi . ah syuk ko ajet ajet kartunis plak kan !!


#MENYANYI


aku start melalak pada 9 march , so masa tu la aku start menyanyi . lagu yg tkde alunan music tp menarik tok didengar buat pasangan yg baru timang cahaya mata . bunyi kegembiraan katanya . hahaha . Aku tau aku ada bakat menyanyi masa aku form 4 or 5 cenggitu ? bangang tak ? padahal aku dah start choral speaking and nasyid sejak dari darjah 2 or 3 lagi . Just ada bakat tapi tk guna kalau tk share kat org . nak kata sedap tkdelah dpt kalahkan artis malaysia ni kan cam Anuar Zain ke Hafiz ke , maaf cakap aku kelaut lagi. Tapi aku still simpan mimpi tuk ada single sendiri satu hari nanti . Aminnn .  Aminkan korang tau . *terharu sebentar*

mekasih bebanyak . Kali terakhir aku buat LIVE event kat UNIKL MIAT , tempat aku belajar . Untuk cover lagu english . alhamdulillah .Dapat tempat keempat dari 8 yg bertanding  hari tu . Korang boleh dengar kat link bawak ni :





sorilah kalau tk bape clear or sedap . testing sebab dah lama tak nyanyi je . Yang link bawah ni plak masa aku karaoke dengan abang aku . Tak sedar dia rakam masa aku ngah nyanyi . Malu gila. Sorok bawah bantal masa aku dengar balik recording tuh .




oke jangan komen laka laka kat situ . Masih dalam proses baik pulih . Aku nyanyi toya toya je pon . hahaa . * Ayat cover *

#MENARI 

One of my faveret . Aku akan menari kalau aku nak keluarkan peluh. cam dedulu aku aktif menari semua time sekolah , zapin bagai la . Anak kelahiran Johor katanya . Tapi most of my time duduk pahang ekcelly . hehee . Apapun nak cerita lebih lebih aku pon dh tak mampu . Siap nak bukti menari lagi memang berat lah . nak kena post semua sana sini . korang pon leh ngantuk baca pepanjang cmnie . Bagi budak sekolah wajib baca sampai hbis. Latihan pengukuhan okey . Banyak lagi nak cerita tapi apa boleh buat . Masa tk mengizinkan . Duk terlampau gigih mengarang entry macam nak sent projek 4 juta . Klau boleh buat duit dah lama aku stay up karang sampai lebam .


P/s : Setakat ni belum lagi menerima pelawaan berduet ngan Najwa latif , Yuna , Siti Nurhaliza dan Tasha Manshahar juga bergambar dengan mereka . Someday maybe . Amin .



TWITTER    : @SYUKMUHAMAD
INSTAGRAM : SKULLDRAC
FACEBOOK  : SYUK MUHAMAD