Saturday, 31 December 2011

사랑하지마요 ( Do not Love )

Suddenly struck weariness
I do not want to face froze like
Filled up wasted time passes by without fear
Luggage the day not far away

Do not want to start to become lazy poor verbal communication

No new ideas would hide text inside pant
Good mood in the haze began to ferment stranded negative energy
Maybe
I need somebody to love

Do not want to become aloof do not want to embarrass closed

Want to win the blessing of the sun dark forces threaten to deny
What everyone is lacking
So lonely it becomes not free

And freedom is what

I began to suspect that the definition of freedom
Escape from bondage across the barrier is then liberated
Or simply to get their loved
Or just to breathe and live

No order does not need to order .


 note : they do not love that do not show their love .

Friday, 12 August 2011

Farther and confused.

Between reality and fantasy , among the fact or fiction .

Everything happens for a reason. 

Over lies, find a truth; finally fall into the abyss. A seemingly incomprehensible things, can not withstand the seedlings will eventually burn a fire spreading forces overlapping sheets of white paper. Ashes are no principles of things, waiting to be dispersed by the wind of destiny. Since a lot of things happened, misunderstood, distorted deterioration refute just useless in excess of reflex action; burned by fire last but clouds of confetti .

I'm only responsible for what I say not for what you understand. 

Some things when you choose not to escape, to get rid of some of the down and out embarrassing predicament; realized that the most difficult is not their own willpower, but the exclusion of external factors. Found that the wind like a wind measurement instrument changed direction; a time, who do not know who is in change, or just something not in accordance with their own conscious life Bale. I have not changed, just forced aside a lot of unnecessary trouble, to see everything light, when the malicious joke entertain themselves; much time you laugh, there is no time to torture myself; at best organize your thoughts .

Everything that kills me make me feel alive. 
oppoppk
Wanted to accomplish a great satisfaction force achievements, but always there is beyond their grasp obstruction. Maybe Leo themselves as too high, can not meet even got their own thing will surely be self-inflicted feel empty; contrary to their own satisfaction works not sure it will immediately lose their self-confidence. Dedication and acceptance between the views, never have caught a balance. Dry a rewarding achievement, never just to express themselves, but in order to prove to themselves that can go far.

YOLO!



Saturday, 6 August 2011

Tersadai

ASSALAMUALAIKUM..
Berita tengah malam, nak dijadikan cerita , angkara terlampau sakan 
berjalan semalam so , aku tak update blog semalam.
itulah sisa sisa keadaan yang berlaku. Memang tak boleh tepati masa . haha .
Oke cukup biarkan yang berlalu akan tetap berlalu , tapi hari ni aku nak cerita satu 
kisah yang seringkali kau dengar , hahaha .  Hari ini indah seperti biasa. 
Apa yang tak bestnya adalah. harini ramai gila customer. 
Berpasak pasak nak beli tiket punya pasal sampai anak pun terlupa . 
Aku memang pantang kalau mak bapak jalan tak ingat dunia pastu lupa anak. Ape ingat 
anak tu barang yang duk pegi beli kat supermarket pastu letak dalam troli 
duk usung pi mai pi mai ke ? pastu jumpa barang baru duk tinggal cam tuh je ?

Dah terpaksa kitorang duk pegi menjaga sekejap , nasib cumei , tapi adat la baby

comelkan ? kau nak cakap yang si tua bangka tu memang aku pon tk rasa comel.
Tak ckup tngan hri ni..perghhhhh..tapi yg aku hanginnya kebanyakkan customer 
ni sume datang dari china,korea,india ,arab dan sebagainya lg la .
bkan hangin ke kenapa . msalah tk selesai . ape yg aku ckp tkder ape yg dia pham .
kes mcam biasa la , pelancong luar datang kat negara kita tak faham berbahasa 
kita mahupun inggeris ,memang berat la, aku nak handle mcmana customer camnie, 
lenkali amik la pemandu pelancong ke ape ke kan, senang leh tolong translatekan . 
ni datang lenggang kangkung otak kosong , tapi duit banyak. Memang betul betul aku tak 
faham .

p/s :lain  kali kalu nk melancong belajar dulu bahasa , at least bahasa inggeris.....

nak dijadikan cerita..( kes tak puas hati lagi ) bkan nk perli ke ape...duit dh bnyk..tp tk belaja..bhasa english pon ta tahu. .mcmner nk berkomunikasi .aku ckp ONE ko ckp bhasa kau. 
maner la aku paham . . ko nk berurusan mcmner. akhirnya .Nasib la aku taw sedikit sebanyk bhasa kau...kalau tidak ko pon tersadai kat situ melongok tak taw ape .untuk hal2 yg lain ok jerr. tkder msalah yg berlaku sangat pun..
but i just hope my fren dh recover dari amarah dia semalam atas kes kes kuang ajar si kwan aku lagi sorg ni..isk2..tak paham aku knpa dia ni sukar nk hormat org .Kalau kita hormat org , orang pon automatik akan hormat kita , benda senang mcm tu tk perlu diajar kan . Dan memang kalu boleh berfikir pon kau boleh ke tahan or terima org kuang ajar dgn kau, tak kan ? so kalau kena kat batang hidung sendri tu akan datang atau sewaktu kau dengan yang lain ape .
nasib laaaa kan
What goes around comes around .

so pikir pkir kan lah ,
dan selamat beramal .

p/s : kalau nak senang belajar bahasa inggeris bole amik kursus ngan aku, sejam singgit, gerenti power ranger korg pnya english pas berguru ngan aku * ok aku tipu je * k bye .

Thursday, 4 August 2011

Kerja gila lagi .

ASSALAMUALAIKUM.. 


Tanpa kita sedari , masuk hari ni dah hari keempat kita berpuasa kan ? sekejap je masa tu berputar ,kita tak dapat lari dari kejadian yang sama setiap hari . Untuk entry hari ni aku nak cerita pasal bosan, BOSAN lagi  ?  eh takdelah , aku nak cerita pasal ape yang berlaku harini je, kalau aku sambung cerita semalam , mesti korang tak berminat nak baca pon, paling koman pon muntah ijau sebab tak menarik perhatian untuk tatapan dan bacaan korang.

Tapi bosan macamana pun kalau dah start aku keje , takde rasa bosannya , kadang kadang aku terpikir la .. bosan bosan aku, bosan lagi org yg dah lakukan kerja yang sama untuk lebih separuh dari hidup dia.  Sumpah itu lagi bosan. Sebab apa yang aku tahu mengenai diri aku. Aku mudah bosan akan sesuatu benda, dan sesuatu tempat jika aku diletakkan pada waktu dan masa yang sama .Sebenarnya ada sesuatu kerja yang boleh buat kita mengantuk , tapi untuk kerja aku ni, tak penah rasa nak bosan kadang kadang tu aku dihujani oleh customer yang bermacam macam aneka ragam . Boleh sakit hati , sakit otak , sakit hempedu, sakit ulu hati, dan sekeluarga dengannya melayan dorang ni . Pada masa tu la aku dapat praktikkan bahasa Inggeris aku secara tak langsung dpt upgrade aku punya grammar, nampak tk kepoyoan dia kita situ. Ade aku kesah ? Hahahahaa


Lepas je balik tu sebab rasa penat yang teramat , konon kononya la..so aku tido kejap..ala ala tido ayam , bukan lama ye, nanti makruh plak. Cakap pasal ayam ,oke tetiba merabai pasal ayam pulak kan ? haha ,aku nak cerita yang dulu aku memang suka main dengan anak ayam , tapi masa tu time aku kecik kecik la...tak tahu ape ape lagi. Macam budak hingusan , jmpa anak ayam tangkap lepas tu buat macam haiwan belaan, kurung dia..bagi dia makan dan minum seumpama aku ni "ibu ayam", OK bnyi dia sangat teruk kat situ , tapi ape yg aku kesali
Aku bukan haiwan, aku tak tau keperluan seekor ayam , biarpun mereka makan ape yang aku boleh bagi, tapi hanya haiwan dapat memenuhi keperluan haiwan, manusia tak boleh lakukan dengan tempoh jangka panjang, nak dijadikan cerita, anak ayam tu mati tanpa aku trace ape masalah dia, masa tu kesal gila aku, nangis tak berlagu sebab dlu kecik kecik aku tk pandai karaoke lagi . Pastu aku sebenarnya tk serik lagi , still buat yang sama , sampai satu masa mak aku larang aku main kat luar . Pastu aku tak buat dah dan terus ke aktiviti nakal yang lain .
Terasa sangat nakal  pada zaman dulu . Aku tk tahu ape hobi aku plak lepas tu . Kalau lagi kejam aku tak tahu la nak cakap apa .
huhuhuhu...

stop membebel kat situ, meleret leret macam keretapi yang tk putus putus lalu lalang . Teruk tak bahasa melayu aku. Ok nasib cikgu bm aku tak tahu aku ade blog . Kalau dia tahu gerenti aku kena rotan bertubi tubi dengan tambahan pekej tumbukan padu cap helang tiga.
Hari ni best sikit sebab aku berbuka ade teman , teman tapi mesra ke ? bukan eh , teman tapi gile tu betul .Bukanlah , just aku ditemani berbuka dengan kawan tempat sekerja aku . Dorang sanggup datang kat bilik aku untukberbuka. Terharu sangat . Amik tisu lap hingus ala ala aksi filem hindustan . Tapi yang sadisnya dorang keje malam...so lepas berbuka and habiskan masa sejam ngan aku borak borak pas makan , then dorang kena gi masuk sambung balik keje. Apepon thank yaw ELEY, AL and RAIS sebab sudi teman dan berbuka bersama sama harini walaupun korang keje.


untuk memecahkan kesunyian aku malam tu aku pegi lepak lepak sendiri area first world....
and ape yang aku nk beli ,aku beli je rini, malas kompromi or main tarik tali sama ada nak ke tak nak nak ke tak nak nak ke nak tak nak ke nak , kesian korang kena baca , jadi sama gila dengan aku dah, hahaha (  Target place : BUMCITY )... janji puas...orang kate biarlah merasa...jangan kuar ,lihat lihat tengok tengok pandang pandang . tapi tak beli apa apa , 
ittu dikatogerikan sebagai tak ade perasaan namenyaa....tapi sies malam ni memang sejuk giler ,huhuhuhuhuhhuuuukhukhukkk........
ermm..batuk plaaak..sejuk la weeiii !!!!
jauh jauh nanti berjangkit susah.... hehehe


Eh..lupa nk tukar warna font tulisan...hehehee...ckp pasal font tulisan ..kwan aku pling tak suka dengan tulisan biru yang sekarang duk mengiler kat fb....heehehehe
tapi aku paling syok main bintang tu...dah jadi macam bessst je kan... 
org kate practice make perfect (Jangan jadi giler ! haha )






  • Sayarasachumil Kembali benci tulisan biru! :(
    7 hours ago · 

  • Putra Syuk hehehehee...tk reti la tu...ngee..XMau Marah-Marah yea. .Xmau ! Xmau ! Ekekke~



    #Dah jadi cam rutin je balas guna tulisan biru tu kat facebook pekena kawan kawan aku.....ahehehehe...kpada mereka yg slalu terkena..sila jangan mrah...nnti cepat tua. Nanti time raya aku datang mohon maaf kat korang oke sambil gunakan ayat warna biru jugak.. hahahaa






    akhir kata selama jiwa selami hati selami laut yg dalam,hehehhee

    (takde kena mngena)



    ...

    ..
    .


    p/s : Biar tulisan je biru , jangan pemikiran pun jadi biru jugak sudah , tak dapat den nak tapis tapis time tu . kena basmi guna clorox la.. gerenti putih berseri . hahaha

Wednesday, 3 August 2011

Bosan dan Tragedi Bahasa

ASSALAMUALAIKUM...


Sememangnya tak payah aku nak bagitahu pun dah patut tahu tentang hari ni hari 
ketiga kita berpuasa kan? Aku pon tak tahu nak update apa blog hari ni dan ape aku bole
bagitahu, bahawasanya hari ini merupakan hari paling paling dan sangat
dan paling lesu dan yang paling bosan dan bosan dan boosaangg...*kuar plak cakap ganu*

Nak jadikan kisah ,maner tknya bosan..masuk pagi pagi keje lewat bngun...

(oke ini memang salah aku sendri, tpi aku tk faham ape kena mengenanya dgn bosan tu )
Bila sampai je tmpt keje mamai ,ngantuk, lesu , sume ade . . dah aku rasa macam aku ni
bukan manusia biasa kot , mungkin zombie jadian ni, haha , kau merapu memalam ni, kang
datang dia ketuk pintu bilik kau, menjerit kau kena makan otak hidup hidup . Seram plak . ok.
Tapi mungkin mereka dah tak makan otak manusia lagi, sejenis makanan otak otak sedang 
berada hangat dipasaran, dan mungkin zombie dah mula meminati otak otak tersebut .
Best tak cite bodoh aku tu , Ok tape aku faham , japlgi beratur bawak kerusi ke kasut ke buat 
perembat lawak aku yang memang bangang ni...
konklusinya hari ini hari yang sangat ;

                                        BOOOOSAANNNNNNNNNNNNNNN.......

Masuk cerita lain , hari ni peneman aku kat kaunter ialah kak raja noor..Jeng Jeng Jeng !! 

Apa yang menariknya kitorang sama sama

dok belaja bahasa mandarin melayan customer cina yg tak taw ckp omputih... 

last last kitorang yang pening dengan customer tu...Aku plak lagi yakin yang dia lagi pening dari kitorang sebab

dia langsung tak faham ape kitorang cakap , yeah !! nampak sangat bangang kat situ bila berkomunikasi

dengan orang yg sama sama tak faham . 

Dialog dia lebih kurang macamanie la ..


Customer: Wa yau le mien ..( saya nak main didalam )

Aku : le mien semaa ? wa putonggggggg =="( didalam ape ? saya tak faham )

Kak Raja : lee mian ? senzaii meyoo , eemmmm, pa kuai ee keren....( didalam ? sekarang takde , 
ermm , seoarang rm 8 .

customer: cengkong lengkong peeeetongg selongg ...blablablablaaaaaaaaaaaaaaa( no translation)

pokkpek pok pekkkk.........

Aku : ah sudahhh.....

kak raja : Dah dia cakap full version bahasa dia pulakkkkkkkkkkk....

aku : hahahahahhahaa..^&^(*(*#@#


lepastuh customer tu merapu habis ckp bhasa dia..
kitorang pon tak tau nak selesaikan macamana masalah ni, customer tu pon give up dah .Kitorang 
punya sistem otak pon dah hang teruk . System breakdown..hahaha ....
Tapi nasib jgak ade peristiwa gile macam ni, kalau tak mati kebosanan la kitorang kat situ.
Walaubagaimanapun customer datang balik tunjuk request dia yang tadi.Secara percakapan mmg 
tak mampu faham , tapi dari ape yang dia duk tunjuk , baru kitorang faham dia nak ape.
Susahnya melancong tempat orang kalau tak tahu bahasa selain dari bahasa sendiri kan .
kesiannnnn diaaaaaaaa.... hahaha....
Tapi ape bole kami buat, saboo je laa kalau ade jenis customer macam ni , dugaan bulan puasa
la ni.. nasib tk kena tinju ke tomoi dengan kak raja noor customer tadi .
kalau ikutkn hati aku rasa nak tembak je , guna senapang gajah .

Harini aku berbuka sorang sorang , ala single mingle gitu . HAHA , mana taknya , semua kawan
aku berbuka dengan pasangan masing masing . Yang aku orang tersayang jauh macamana nak
makan sekali. Apapun makan sorang pon sedap. So tak nak cakap bebanyak, Menu rini adalah


Nasi Tomatoman bersama ayam masak merah..
akan tetapi yang sesesesesedihmyaaaaa..
sikit bebenor nasik dia bagi. Kedekut benor meniaga supe ini. Aku nk mencekik darah pon tak
cukup, tk pepasal orang terdekat disekitar aku jadi mangsa cekik kang.. hahahaaa serius tak cukup..hrga je mahal...tp kalau mak aku buat lagii sedp daripada yg aku mkan arini...
tah hape hape rase .  .
Nasi Tomatoman
mmg la rasa nasi tomato..
tapi tak sesedap mner la...
Aku nak komplain komplain lenkali masak sendiri , baru puas hati kan ? hahaa
*aku tak reti masak nasi tomato , masak nasi biasa aku tau *

tapi kan setelah aku pikir pkir...nasib la aku dapat mkan sedap sedap lagi .  .
mengenangkan org yg susah dari kita entah mcm mner la kan...
sebab tu dalam hidup kena selalu bersyukur oke, sila sebut macam saya .


ALHAMDULILLAH........


p/s: Sebab tu nasi minyak org buat time kawin je , kalau hari hari makan , naik minyak la semua
orang hari hari .

Tuesday, 2 August 2011

Ketahanan & Hang Out

ASSALAMUALAIKUM..

Okay untuk pembukaan entry kali ni pasal ketahanan aku .. cakap mcm ajet ajet besar je cerita , padahal ini cerita yang boleh buat diri aku sendiri malu , keluarga aku, dan jiran sebelah rumah aku cik saodah , ( oke memang dah takde kena mengena ngan dorang pon )

bukan nak cakap ke ape..*so aku nak cakap ke tak ni* ayat mintak penampar..
Nak dimulakan cerita tapi tak mula mula dari tadi jugak , mcam samdol kat situ kan , bukan aku la tapi si abang nama samdol jiran tetangga aku dulu dulu kala .

Oke start to the topik ,pengalaman harini cukup cukup menguji keimanan aku dan ketakwaan aku , oke yg tu lagi takde kena mengena , yang sebenarnya kisah dia pasal perjalanan aku menuju ke Genting Highlands....huhuhuhu...*muncung bibir*
Bukan nak kutuk diri sendiri ,tapi macam dah terkutuk kan ? takpelah . . haha .
Aku sekarang tengah tunggu tawaran kemasukan ke Universiti, kalau mana yang tak tahulah kan , so aku ambil masa kerja kat sana , part time sambil sambil, orang kata nak cari rezeki , dan pengalaman sebelum melangkah ke alam student Universiti kata kau ( nampak over kat situ walaupun sebenarnya memang over )
Alkisah bila hari ni aku naik bukit balik lepas berbuka dan sahur bersama my sis
semalam sebab dah lama tak turun bawah bukit , asik duduk atas je, sejuk, tk merasa cuaca duduk kat bawah pulak, hahahaa, konon konon duduk kat ala ala Swittzealand la yang duk salji and feeling sesejuk camtuh , padahal sebab cuaca kat situ memang sejuk..
time naik je kete ke atas bukit...aku terus jadi pening mcm mabuk laut . . 
nak cerita..kes tak tahan naik keta yang dipandu laju kalah michael schumacer bawak, kemudian dengan impak drift yang melanda kat badan aku jadi badan aku bergoncang tambah goyang goyang inul darasista sekali buatkan aku jadi pening pening dengan tambahan loya loya.. ( macam sindrom orang pregnancy pulak)
hahahaa....gampang je ! 
kakak aku pon dah nampak aku mcm dah tak betul macam orang baru lepas naik roller coaster tegur aku dengan slumbernya .

Along : Kenapa cik cik ?

Aku    : peninggg, rasa nak muntah...
Along : Apelah naik bukit guna kete pon boleh nak muntah , cube jalan kaki.
Aku : %$&^%^%&^
along : nak plastik tak? abang ady kau bawa kete drift sangat ke ?
Aku :  takde , jalan dia kot macam ular kena palu .
Along : sila bertahan , kita akan tiba sekejap saje lagi . haha
Aku : %#$%#$%##$

Natijahnya...aku pegi kerja dalam keadaan yang mabuk mabuk kepeningan dan boleh pulak layan customer cam layan tak layan..( penah tengok drama hindustan yang aksi tarik tolak tarik tolak ?) oke sebenarnya memang tkde kena mengena jugak .
entah ape ape aku merapu masa layan customer datang kat aku tadi..
apekan nasib aku harini...
apekan nasib korg la juga arini..hahahaa *evil laugh*
last last lepas rehat sejam..
aku dapat cover balik pening dan penat aku...
bukan senang nak recover balik, rasa macam kepala dihentam hentam , dicucuk cucuk , boleh bikin pecah rasa . Kalau nak rasa sedap dia , korang boleh try hentuk kepala korang kat dinding .

Boleh plak kakak aku cakap cenggitu, hakikatnya aku pon tak pasti jalan kaki pon akan jadi pening jugak, tapi aku rasa mungkin pening lain , pening tak sampai sampai plak nanti , mungkin .
aku memang tak kesah walau masa tu waktu puasa...oke jer...aku mampu tahan lagi.
tapi badan aku mmg selalu wat hal..
kalu dh lama tkde sakit..
dapat jer sekali mmg giler la....
dia punya sakit tu tak hengat...kesakitan dia behari hari.
dari kecik aku dah memang macam tuh. Susah sakit, tapi bila sakit . Memang teruk .

nota : Bukti didapati dari mak aku sendiri , Datin Hasnah . hehe .


Walaubagaimanapun....pengalaman sebelum tiba puasa tetap aku tak lupakan hangout dengan member member sekerja men bowling and shopping bju , yang tak hengat sebab guna gaji sendri tu .

Mira : kau nak cardigan tu ke ?

Aku : a ah, dah lama aku usha, mana lawa eh , warna biru ke itam .
Mira : Cer la pakai, mana sesuai . Aku tolong snap gambar bagi kau tengok.
Aku : Bagus idea kau, jap jap

tetibe , 

Sale Advisor : Maaf cik tak boleh tangkap gambar .
Aku : err . . >0<"

HAHAHA .. masa tu memang kelakar, baru aku nak fefeeling model jap kat situ , kacau stim tol lah . Si mira plak buat muka merah malu. Dia tak tahu aku lagi malu jadi model tak berbayar dia. Last last aku amik jugak warna hitam. PDI is the best :3 .


from the  left ELEY,ME,KAK NANI,MIRA PENDEK, AFANDY

p/s : Kalau korang nak tahu , takde sape yg sempurna dalam dunia ni, sebab sapa sape pon ade kelemahan dan kelebihan masing masing .