Monday, 20 January 2014

Bakat bukan sekadar rupa

ASSALAMUALAIKUM


Nowadays laman laman sosial sekarang dah tak semeriah mcm cuti sekolah . Sebab masa cuti tu la sibuk dgn macam macam dapat buat . dengan aktiviti bersama rakan sekolah ,pergi melancong sana sini ngan family, yang kecik cinonet pandai nak berblogging , twitter , facebook dan bla bla bla , sampai setiap hari duk teringat nak karang entry apa kalau ade blog dan kalau twitter plak duk meroyan sibuk terpikir nak twit apa sama la ngan fb , mandi tk basah sebab sibuk nak post kat facebook " saya dah mandi" . Kalau dihimpun dalam satu masa semua nak buat sampai terberak pon jgn harap dpt buat , ye tak ? 
*angkat kening ala ala Kak Ziana Zain . Actually ade dua entry yg tk update sebelum ni , tapi masa tu aku memang malas tak hingat . Kalah malas unta kat padang pasir korang tahu . Laptop aku ritu kalau bole tgok macam kena kuarantin dlm beg laptop sampai ke tempoh rini . Aku kalau online selalu pakai handphone je . Malas nak perangkut laptop bawak kuar pastu buat hotspot . Dan dan jiran sebelah curi line sedar sedar kuota dh tinggal celah gigi je ( Alasan je padahal leh buat password )

Mesti korang tertanya apa kejadah ngan tajuk entry aku dengan aku ? Bakat bukan sekadar rupa? aku cenanya pon tak faham ape kaitan aku ngan dia , mak tiri ke adik sedara pon bukan . dan yang penting takde apa apa kaitan langsung . ok malas aku nak tengok muka korang yg duk ternganga dengan muka minta pelempang sedulang tu . Actually tajuk entry nak gitau tentang tentang ape apa yg aku boleh buat sebagai orang yg lahir pada tanggal 9/3/199X ni . Dalam kata erti yang lain "bakat terpendam" ( cakap macam ko sorang je ada bakat terpendam ) . Sebenarnya dia lebih kepada hobi orang ckap , tapi bagi aku semua tuh bakat . Sebab kesemua yg aku buat yg org kata hobi tu sebab bakat  , tapi yg penting membuahkan hasil . Sape nak buat hobi yg sia sia ? sape juga nak guna bakat untuk tiada pulangan ? ye tak ? *ayat nak over je . haha .


Sapa yang lahir bulan mac ? ok kita geng , selain dari bulan tu ? kita geng juga , geng gaduh bole ? haha . takdelah . geng juga . kita kan kawan kawan semua . Hi-Thousands sikit , banyak nak kena Hi nih . hehe . Sebelum tu meh intai sikit apa Rahsia Bulan Kelahiran mengikut kajian 25 tahun Dr. Fadzilah Kamsah untuk orang lahir bulan mac ni . Yang lain aku nak masukkan dalam ni banyak sangat . tak cukup space . So aku masukkan untuk bulan mac je oke . sapa nak tau bulan dia. gi cari sendiri . bersepah kat En/Cik Google .


MAC 

"Berpesonaliti yg menarik dan menawan, mudah didampingi, sgt pemalu dan pemendam rasa, sgt baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati, sgt sensitif pd perkataan yg dituturkan dan alam persekitaran, suka pada kedamaian, sgt peka kepada orang lain, sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat kepada org lain, tidak cepat marah dan sangat amanah, tahu balas budi dan tahu kenang budi, pemerhatian dan penilaian yg sangat tajam, kecenderungan utk berdendam jika tidak dikawal, suka berangan-angan, suka melancong, sgt manja dan suka diberi perhatian yg sangat tinggi, kelam kabut dalam memilih pasangan, suka dgn hiasan rumahtangga, punya bakat seni dalam bidang muzik, kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik, jgn terlalu moody. "

#BERGAMBAR


ok back to the topic , cakap sal bakat bakat dari tadi , tah apa apa kau nak cerita je kan , nampak macam semua dh ready nak campak kasut dan apa apa ada kat tgn sekarang dek kepoyoan yg berlaku sekarang . Nak citer satu persatu bakat or kegemaran memang bersepah , mati hidup semula segan tak mau nak citer . bukan apa . takut tkde sapa nak amik tau . kau bukan artis nak org tahu kan. kenkadang tgok artis pnya kehidupan lagi simple . org yg duk korek citer dia. kalau boleh dia lagi nak simpan black history life dia  zaman dedulu .  Actually tkde sape tahu yang aku ni cenanya suka amik gambar * sekarang bukan org dh tahu ke ?* . bukan suka amik gambar org . tapi suka gambar diambil oleh org . Bukan sebab ape, nak dipendekkan cerita tnpa aku tahu reason kisah yg aku duk melalut ni firstly gambar yg aku amik tu of course akan jadi koleksi peribadi sendiri .takde unsur unsur 18 sxgwxyyzz untuk tontonan kanak kanak bawah umur dan sebagainya .Tak kisah lah org nak ckap photogenik ke  , photogediks ke , sebab aku hnya simpan tok tontonan org rapat ngan aku je . yang tk kenal sah sah akan kutuk nak mati .

Ok sebenarnya habit ni bermula masa kekecik lagi time aku berhingus lagi . duk tak tau apa itu kamera , time flash keluar je duk pedih mata dek kena tgkap gmbr cam ala ala paparazi oleh nak tahu sape ? Ayah aku sendiri iaitu Dato Ishaaq . Dia yg slalu tangkap gambar aku time kekecik kat mana mana saja tk kiralah salin pampers ke , tidur ke , mandi ke ,nangis pon kena tangkap gambar . sampai adik beradik sendiri jeles duk tanya kenapa gambar aku pnya banyak album mengalah artis kau tau masa kekecik berbanding dorang yg ade 2 ke 3 keping gambar . Bak kata kakak aku " INI KES RASIS !!" . Kelakar rasanya bila teringat time dedulu .tapi sekarang semua nak selfie sendiri . ayah aku yg dlu suka ambik gmbr jadi tk suka bergambar . nak suruh dia bergambar , sejuta kali korg ajak belum tentu sudi . so then marilah tgok gmbar aku sempat snap dan masukkan dari album lama. tau la gmbar lama kan. so ko takyah nak komen kurang megapixels sangatlah . aku BOMM satlagi tanpa kiraan 1 2 3 . 


LOCATION : MY FULLHOUSE


 Aku suka gambar ni sebab gambar ni candid . Ayah aku memang jurufoto berjaya . 
I LOVE YOU DAD ❤ 



 satu lagi gambar yang mana Datin Hasnah duk citer aku suka tawaf rumah pakai cenggini masa kekecik . Dia cakap masa kecik aku dh pandai tawaf rumah . So takyah bawak kuar gi jenjalan .

LOCATION : PERAK DARUL RIDZUAN


 kalau tgok kat belakang tu perempuan duk tgok aku tuh sepupu aku, masa aku kekecik dia suka kacau aku .sebab dia kata aku comel sangat , mak akulah cakap cenggitu . kira cam peminat lah tuh kan . haha . 

LOCATION : MELAKA 

TADA !! 

Yang ni gambar sekarang , walaupun muka macam ambik gambar ala ala minta set pelempang laju laju, tapi ini la diri aku yg skrang  , berpuluh puluh tahun susah berlalu  acece . macam dh tua sangat je . Kiranya umur aku dh 20-an . so tkleh nak cm kekanak ribena lagi walaupun seluar kaler purple cam ala ala ribena  . ah apa aku pedulik . Trend katanya . haha .


#MELUKIS

Keduanya aku ni sgt suka melukis sejak dari kecik lagi . seingat aku start aku melukis guna lidi kat pasir sebab dedulu tkleh membazir kertas , kang datin hasnah murka sekali ngan kertas kertas and set crayon pelbagai kaler tuh masuk mulut kau kalau ko conteng sana sini . pernah aku conteng dinding rumah aku guna crayon .Datin hasnah punya murka dia sorok crayon tu dan hanya bagi aku time gi sekolah . and kat sekolah plak aku conteng dinding sekolah. ok yg tu melampau la. mmg tkde la kan . tah aku pon lupa . Disamping aku suka lukis potret skrg ni or komik . Yang aku boleh tunjuk pon benda lalu . kira pembawa rezeki la jugak time aku kat matrikulasi dpt no 1 masa aku join melukis komik nih. 



 Aku rasa cam pepoyo je masa lukis pebenda cam nih , tapi aku have fun . aku rasa benda ni dapat hilangkan stress or tension aku . so anytime aku dapat pensil or kertas putih kat depan aku . kertas tersebut akan bertukar coraknya .




Kalau blurr tk dapat baca or tgok tu sebenarnya dia ade 8 mukasurat , tapi bnyk sgt nak kena view nnt jadi pjg plak entry kali ni . So akan dtg aku bagi full episode kalau korg nak or aku buat citer lain . citer lama macam dah bosan kan . padahal korg tak baca lagi . ah syuk ko ajet ajet kartunis plak kan !!


#MENYANYI


aku start melalak pada 9 march , so masa tu la aku start menyanyi . lagu yg tkde alunan music tp menarik tok didengar buat pasangan yg baru timang cahaya mata . bunyi kegembiraan katanya . hahaha . Aku tau aku ada bakat menyanyi masa aku form 4 or 5 cenggitu ? bangang tak ? padahal aku dah start choral speaking and nasyid sejak dari darjah 2 or 3 lagi . Just ada bakat tapi tk guna kalau tk share kat org . nak kata sedap tkdelah dpt kalahkan artis malaysia ni kan cam Anuar Zain ke Hafiz ke , maaf cakap aku kelaut lagi. Tapi aku still simpan mimpi tuk ada single sendiri satu hari nanti . Aminnn .  Aminkan korang tau . *terharu sebentar*

mekasih bebanyak . Kali terakhir aku buat LIVE event kat UNIKL MIAT , tempat aku belajar . Untuk cover lagu english . alhamdulillah .Dapat tempat keempat dari 8 yg bertanding  hari tu . Korang boleh dengar kat link bawak ni :





sorilah kalau tk bape clear or sedap . testing sebab dah lama tak nyanyi je . Yang link bawah ni plak masa aku karaoke dengan abang aku . Tak sedar dia rakam masa aku ngah nyanyi . Malu gila. Sorok bawah bantal masa aku dengar balik recording tuh .




oke jangan komen laka laka kat situ . Masih dalam proses baik pulih . Aku nyanyi toya toya je pon . hahaa . * Ayat cover *

#MENARI 

One of my faveret . Aku akan menari kalau aku nak keluarkan peluh. cam dedulu aku aktif menari semua time sekolah , zapin bagai la . Anak kelahiran Johor katanya . Tapi most of my time duduk pahang ekcelly . hehee . Apapun nak cerita lebih lebih aku pon dh tak mampu . Siap nak bukti menari lagi memang berat lah . nak kena post semua sana sini . korang pon leh ngantuk baca pepanjang cmnie . Bagi budak sekolah wajib baca sampai hbis. Latihan pengukuhan okey . Banyak lagi nak cerita tapi apa boleh buat . Masa tk mengizinkan . Duk terlampau gigih mengarang entry macam nak sent projek 4 juta . Klau boleh buat duit dah lama aku stay up karang sampai lebam .


P/s : Setakat ni belum lagi menerima pelawaan berduet ngan Najwa latif , Yuna , Siti Nurhaliza dan Tasha Manshahar juga bergambar dengan mereka . Someday maybe . Amin .



TWITTER    : @SYUKMUHAMAD
INSTAGRAM : SKULLDRAC
FACEBOOK  : SYUK MUHAMAD






3 comments:

  1. haii Syuk Muhamad. nice Blog. btw, follow and enjoy read my blog : theycallmeAM.blogspot.com :)) Thankss yaww.

    ReplyDelete